December 9, 2012

Exam Dunia, Exam Akhirat

Bismillahirrahmanirrahim

Exam just around the corner  {-_-} sperb blur~

insyaallah exam aku akan bermula 29/12/12 until 6/1/13 (2 thun exam aku)

sejauh mane persediaan kite untuk exam ni?

bak kata najwa latif "kosong, kosong"

huh.. ade dlm 2 mggu je lagi, note ntah kemana, soalan2 lpas pon x tgk lg..



Camane plak dgn exam akhirat?

Sape2 ade jadual untuk exam akhirat??

* akhil baligh-------> malaikat maut datang ambek nyawa

ERM.. mane lg ngeri? hu3

Allah3x..

persediaan??
kiri atau kanan?
mane yg berat?
solat(lengkap? awal or lambat? suant?)?
tanggungjwab(ibu ayah, isteri, anak, hubngan dgn Allah, manusia)?
amalan harian(bnyak ker? negative?)?
halal haram?
indicator utk dosa, cm bnyak jer?
indicator pahala, agak?
syafaat Nabi Muhammad? (ya Allah....)
rahmat Allah? (agak2 layak ke?)


 

Astagfirullah..

bertaubat lah untuk kedua2 nye..

Ulama’ telah menyebutkan syarat-syarat yang mesti ada bagi seseorang yang benar-benar ingin bertaubat sepertimana yang telah diambil dari Al-Quran dan hadis, antaranya:

1) Bersegera meninggalkan perbuatan dosa dan maksiat tersebut.
2) Menyesal atas dosa-dosa yang telah dilakukan.
3) Berazam untuk tidak kembali bergelumang dalam dosa dan kemaksiatan.
4) Mengembalikan hak-hak orang yang dizalimi atau memohon kemaafan darinya.

(kerdit to sister Nur)

 1) Bersegera meninggalkan perbuatan malas & melengah2
2) Menyesal atas perbuatas yang sia2
3) Berazam untuk tidak kembali bergelumang dengan perangai dahulu.
4) Mengembalikan hak-hak orang yang dizalimi atau memohon kemaafan darinya.



1 comment:

Aisy ~ said...

awak, lame nye tak update blog . sejak daripada awk kawin smpai la wife awak dah nak bersalin dah . haha
sejak final exam sem lepas, smpai la dah nak final exam sem ni .
hehe
ape2 pun sy doakan awk n family berbahagia hingga ke syurga.

*maybe kite tak kenal, tp sy penah perasan awk kat uia, n wife awk same klas ngn sy , klas intro political science ^^